Saha Betonu Nedir?
Bilgisayar kontrolüyle istenilen oranlarda bir araya getirilen malzemelerin, beton santralinde veya mikserde karıştırılmasıyla üretilen ve tüketiciye taze beton olarak teslim edilen betona 'SAHA BETONU' denir.
Saha betonları, vibrobeton mastarı ile sıkıştırılıp, oluşturulan yüzey helikopter yardımıyla perdah uygulaması yapılarak, düzgün ve sorunsuz bir yüzey elde edilmesi ile olur. Bu sayede daha kullanışlı bir yüzey ortaya çıkar. Amaca uygun yüzeyler elde edebilmek için uygulama esnasında yüzey sertleştiriciler ve çeşitli kür malzemeler kullanılır. Üzerine yeniden bir uygulama yapmaya gerek kalmaz. Az maliyetli ama çok kullanışlı ve sağlam bir yüzeye ulaşılır.
Yol ve saha betonları bu uygulamalarda yüzey sertleştiricisi olarak kullanılan korunt ve kuart malzemeler doğal silis içeren özel agregalardır.
Yüzey sertleştiriciler teknik özellikleri yanında, dekoratif tercihlere de cevap vermek için doğal beton renginde gri, kırmızı, sarı ve yeşil renklerde üretilmektedir. Renkli doğal mineral agregalarla birlikte kullanılan, inorganik pigmentler alkali etkilere ve güneş ışığIna dayanıklı malzemelerdir. Sertleştirici kullanılan beton yüzeyin dayanımı, normal betona göre 8-10 kat daha fazladır. Bu malzemelerin kullanılması neticesinde oluşan beton yüzey darbe, gerilme ve çekme gibi fiziki etkilere karşı mukavemetli hale gelir.
Saha betonlarının "Curing compound" adı verilen bakım maddeleri ile kaplanıp, buharlaşmanın geciktirilmesi yararlıdır.
Yüzey hazırlığı zemin betonunun cinsine göre değişmektedir. Endüstriyel tesisler, depolar, yollar, otoparklar ve diğer tesisler özelliklerine göre farklı kullanım amaçlarına sahiptirler. Beton kalınlığı, betonun cinsi, içerisindeki demir donatı miktarı ve eğimleri dikkate alınarak tasarımı yapılır. Uygulamaya geçmeden önce saha betonu alt dolgusu uygun dolgu malzemesi ile proje kotuna kadar kademeler halinde sıkıştırılarak getirilir. Toprak zemine oturan saha betonu beton içerisindeki suyun emilmesini önlemek amacıyla naylon branda uygulaması yapılır. Beton zemine oturan saha betonu ise mevcut beton yüzeyinde kir, toz, yağ vb. parçacıklarından temizlenerek imalatlara devam edilir.
Beton dökümüne başlamadan önce ano yerleri belirlenir. Ano vazifesi görecek çelik kalıplar ölçüm yapılarak proje kotuna göre konulur. Yapısal derzler ve demir donatı için gerekli düzenlemeler yapılır. Çelik hasır donatı proje ve bindirme payı dikkate alınarak yerleştirilir. Çift kat serilmesi halinde sehpa ile paspayı kontrol edilerek yerleştirilir.